NOORDWIJK info@groothoogwaak.nl 071 36 888 88

Dementie

GHK-iconen-website-11
Binnen Groot Hoogwaak zijn er twee kleinschalige woongroepen van zeven personen voor cliënten met dementie. Elke bewoner heeft een eigen appartement en een eigen badkamer. Het dagelijks leven speelt zich af in de huiskamer. Er is veel aandacht voor de individuele wensen en gewoonten van de bewoners. Het bieden van een huiselijke omgeving en aandacht voor het alledaagse leven draagt er toe bij dat de bewoners zich snel vertrouwd en geborgen voelen. Samenwerking met de familie vinden wij erg belangrijk.

De bewoners in de twee woongroepen hebben een fantastisch uitzicht over de duinen en Noordwijk. Wij hebben de indruk dat de bewoners hier, met al hun beperkingen, erg van genieten.

Bewoners die al op het complex Groot Hoogwaak wonen en waar na verloop van tijd dementie wordt geconstateerd, kunnen dankzij het deskundige personeel in Groot Hoogwaak blijven wonen en zo nodig verhuizen naar de afdeling kleinschalig wonen.

Dementie
Dementie is een hersenaandoening waardoor iemand langzaam volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. Het is een verzamelnaam voor stoornissen waarbij de verstandelijke vermogens achteruit gaan. Niet een enkel detail, maar hele gebeurtenissen verdwijnen volledig uit het geheugen. Dementie wordt vaak geassocieerd met ouderdom, maar het is zeker geen gevolg van ouderdom.

Bij dementie houden steeds meer zenuwcellen in de hersenen of verbindingen tussen deze zenuwcellen op met functioneren. Hierdoor werken de hersenen niet meer goed. Helder denken lukt niet meer en het taalbegrip neemt af. Soms kunnen mensen met dementie heel snel achteruitgaan, terwijl anderen nog jarenlang een redelijk normaal leven kunnen leiden.

Dementie kan het gevolg zijn van aandoeningen of stoornissen zoals hersenletsel, een hersentumor, medicijngebruik, een slecht werkende schildklier of de ziekte van Parkinson. Dementie komt in meerdere vormen voor. Deze verschillen van elkaar in de leeftijd waarop dementie voor het eerst voorkomt, in de verschijnselen die erbij horen en in het verloop van de ziekte. Het is belangrijk om de verschillen te weten, omdat ze vragen om een specifieke benadering. De meest voorkomende vorm staat bekend als de ziekte van Alzheimer een ander vorm staat bekend als vasculaire dementie.

Symptomen van dementie

  • Desoriëntatie; geen besef van plaats en tijd
  • Verdwalen op plaatsen die bekend zijn
  • Dezelfde vraag keer op keer stellen
  • Aanwijzingen niet kunnen opvolgen
  • Persoonlijke verwaarlozing, denk aan hygiëne, veiligheid en voeding

Cameramonitoring
Wij hebben cameramonitoring op de afdeling ter bescherming en veiligheid van onze cliënten en ter efficiëntie van de werkzaamheden van de verzorging. Het protocol cameramonitoring is schriftelijk op te vragen bij Groot Hoogwaak.

 

Groot Hoogwaak