Rolstoelavond3daagse 3, 4 en 5 juni

6-6-2014
Voor alweer de 6e keer ging op dinsdag 3 juni de jaarlijkse rolstoelavonddriedaagse van start. Bij elkaar ging het om een stoet van ruim 100 man, waaronder zo’n 50 deelnemers in  rolstoel. Uiteraard was ook de bezemwagen weer van de partij.
 
Op de 1e dag stond de zogenaamde ‘Zeedorproute’ op het programma. Dus via de zeereep over de boulevard (‘De Wurft’ voor de echte Noortukker) en halverwege over de ‘toppen der duinen’ naar het uitzichtplatform bij het Palaceplein. Daar was de ‘koek en zopie’ ingericht ofwel tijd voor heerlijke sapjes en snoeperijen. Het weer zag er aan het begin van de rit goed uit, maar naarmate we bij het rustpunt kwamen werd de lucht steeds donkerder en dreigender. En ja hoor, de eerste spetters werden gevoeld,  snel inpakken en wegwezen dus! Via de kleine straatjes van het zeedorp werd de terugtocht naar Groot Hoogwaak ingezet. Op enig moment bleken er twee verschillende routes in omloop (of werd de route vanwege de spetters afgesneden?) maar de verkeersregelaars wisten iedereen toch veilig naar huis te loodsen. Daar stond warme koffie en thee op ons te wachten.
De 2e dag was er deels sprake van een nieuwe route en wel naar Boerenburg. Bij vertrek was al duidelijk dat we het niet droog zouden houden.  De vraag was niet of het zou gaan regenen, maar wanneer en vooral… hoeveel. Leuk onderweg was de quiz waarbij aan de hand van afbeeldingen geraden moest worden wat er stond afgebeeld.  Er werd in teams van 10 koppels vertrokken. De quiz leverde onder weg behoorlijk wat stof voor discussie op en prikkelde de fantasie en zo kon het gebeuren dat men via een vijzel en urinoir met vlieg uiteindelijk uitkwam op een eierprikker.  En dat was nog het goede antwoord ook!!
Ook hadden de ‘boefjes’  (ja, ze zijn bekend…) die de genummerde afbeeldingen hadden opgehangen, dit niet overal met de nummers opeenvolgend gedaan en er ook nog een paar vlak naast de route opgehangen.  De koek en zopie was dit keer op het plein tussen de scholen” Het Duin” en “De Duinpieper” in Boerenburg.

En toen gebeurde wat iedereen al verwachtte. De hemelsluizen gingen echt helemaal open, zelfs met een paar slagen onweer. Het barre weer zorgde ervoor dat iedereen probeerde een droog heenkomen te zoeken. Een aantal schuilden onder de luifel bij de winkels op het Rederijkersplein en kochten bij de Lidl vuilniszakken die men aantrok om toch maar enigszins droog te blijven. Het mocht allemaal niet baten. De meeste cliĆ«nten in rolstoel hadden een poncho die enige bescherming bood, maar diegenen die de rolstoelen duwden hadden helemaal niets en waren echt volledig doorweekt. Daardoor moest bij aankomst in Groot Hoogwaak in de hal en in het restaurant stevig worden gedweild om het water enigszins af te voeren.  Zelfs de rolstoelbus rukte uit om ‘drenkelingen’ op te pikken.  Maar ondanks de regen zat ook tijdens deze wandeling de sfeer er goed in en gaven  deelnemers aan het wel eens prettig te vinden om weer eens regen op hun gezicht te voelen, dat komt immers niet vaak meer voor! Een etappe dus die velen zich nog lang zullen herinneren!
Afijn, de quiz werd ingekort tot de eerste 10 vragen, die had namelijk iedereen droog kunnen invullen en werd gewonnen door mevrouw van der Wiel.
De 3e dag was de bekende Duinenroute. Gelukkig waren de weersvooruitzichten prima en er was geen regen voorspeld maar er stond wel een stevige bries. Het zonnetje vergoedde echter. Ook dit jaar was het weer een genot om lekker in de duinen te zijn en iedereen genoot volop van het groen (hoe kan het ook anders na het vele water…).  Voor diegenen die de rolstoelen duwden is het vals plat in het eerste stukje van de duinen altijd even een aardig ‘kuitenbijtertje,  maar dit leverde gelukkig geen enkel probleem op.
Bij de uitgang van de duinen werd de hele stoet opgewacht door dweilorkest ‘tis Keun’ en werd het volbrengen van deze laatste wandeltocht door iedereen uitbundig gevierd. In het totaal was er een afstand afgelegd van 13,6 km en de laatste avond waren daar maar liefst 6.710 stappen  voor nodig. Na de aubade werd met orkest voorop naar Groot Hoogwaak gelopen, waar door de zorgmedewerksters aan alle deelnemers een fraai gekleurde Gerbera uitgereikt. Een mooi moment!
 In het restaurant gingen de festiviteiten daarna gewoon door. Door Marlies van der Vring werden de vele organisaties en vrijwilligers hartelijk bedankt voor hun inzet. Het lijkt misschien simpel om een dergelijke evenement te organiseren, maar niets is minder waar. Het is een complexe operatie van alle (zorg)medewerksters en vrijwilligers tezamen, die uitmonden in een dergelijk uniek evenement. De voorbereidingen voor de 7e rolstoelavond  3-daagse zijn inmiddels al weer gestart. Tot over een jaar…. !