Een keune middag!

23-5-2014
Het woordje ‘keun’ zorgt bij niet Noordwijkers altijd voor gefronste wenkbrauwen. Waar heeft hij of zij het over? Maar de echte Noortukker vat met dit ene woordje alle superlatieven van leuk, gezellig, gaaf, (‘vet cool’ voor de jeugd…) samen. Als iemand zegt dat het keun is geweest, dan weet de ander dat hij iets unieks heeft gemist…
 
Al om half twee stond de hal bij de receptie bommetje vol met mensen. Was dit de rij voor het stembureau? Was Europa dan toch populair? O nee, er was door de Stichting Vrienden van Groot Hoogwaak een feestelijke keune middag georganiseerd, met als hoogtepunt een optreden van Willeke Alberti. Om kwart voor twee gingen dan eindelijk de deuren open en konden de 120 genodigden met behulp van de vele vrijwilligers (ja, daar waren ze weer) een plekje zoeken aan de feestelijk ingerichte tafels, met daarop etagères voorzien van heerlijke hapjes, verse room en natuurlijk thee. Kortom, zoals een echte High Tea behoort te zijn.
Precies op tijd nam Marjolein van der Jagt, als ceremoniemeester van deze middag, het woord en introduceerde als eerste burgemeester Lokker die aangaf dat een verblijf in Groot Hoogwaak iedere dag een feest is en dat de gemeente dit zorgcentrum als een parel voor Noordwijk beschouwt omdat het iedereen een stukje levensvreugde weet te bieden. Na deze warme woorden was het woord aan Doris, de bekende dorpsomroeper van Noordwijk. Met een klap op de gong maakte hij bekend dat er vandaag een speciaal feest was in Groot Hoogwaak. Leuk was om later Doris met zijn smartphone bezig te zien. Dat was om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, vertelde hij. Toch benieuwd hoe ze dat vroeger deden… Maar goed, met wederom een gongslag werd zijn nieuwsbericht afgesloten.

Uiteraard sprak directeur Mania ook een welkomstwoordje en vertelde dat de Stichting Vrienden van Groot Hoogwaak in 2002 was opgericht en vanaf die tijd veel zaken en activiteiten mogelijk had gemaakt. Ze gebruikte daarvoor de woorden, de Stichting doet alleen maar dingen van ‘goed’. Dat zijn mooie woorden waar je als Stichting erg trots op kan zijn. Na een dankwoord aan en van de scheidende voorzitter van de Stichting, Yvonne Broers, kon het lang verwachte optreden van Willeke Alberti beginnen.
En wat een optreden werd het. Begeleid door een eigen 8-koppige band (bij welke artiest maak je dat nog mee), zong ze een potpourri van bekende Nederlandse liedjes. Wat een spetterend en energiek optreden, je zou niet zeggen dat hier iemand van 69 (!) jaar bezig is. Goedemorgen! Zonder onderbreking zong ze in de snikhete zaal het één na het andere bekende liedje. Wat ook heel leuk was, is dat ze door de zaal langs de tafels liep en op die manier iedereen bij haar optreden betrok. Dit zorgde voor een intieme en gezellige atmosfeer, waarbij Jan de Graaf een speciale rol vervulde omdat hij bij het liedje over ene ‘Jan’ net de zaal binnen kwam lopen. Je bent een groot artiest als je op deze manier je publiek bij een optreden betrekt. Ook de Nederlandse inzendingen van het Eurosongfestival werden uit volle borst meegezongen. Willeke had er in 1994 zelf ook nog aan meegedaan maar kwam toen niet verder dan 4 punten, afkomstig van… Oostenrijk (inderdaad, het land van de man met de baard). Maar helaas komt aan alle mooie dingen een einde. Maar ze ging niet met lege handen naar huis. Naast een zeer fraaie bos rozen, kreeg ze van Jan één van zijn schilderijen overhandigd. Na afloop was het dringen om met Willeke op de foto te gaan maar hiervoor nam ze alle tijd. Een optreden om nog lang te herinneren.
Daarna was het echt noodzakelijk om de gemoederen wat tot bedaren te brengen, want de temperatuur in de zaal was letterlijk en figuurlijk tot het kookpunt gestegen. Dat deed Kees Putman op een meer dan voortreffelijke wijze door het voordragen van een aantal gedichten. Mooi gesproken en met humor doorspekt zorgde hij voor een fraai intermezzo.

Vervolgens was er de Noordwijk Quiz met, hoe kan het ook anders, alleen maar vragen over typische Noortukse wetenswaardigheden. Alleen de echte Noortukker kon het antwoord op de gestelde vragen weten. Vanwege het komende WK-voetbal kreeg iedereen een oranje petje waarmee met ‘petje op of af’ antwoord op de vraag moest worden gegeven. De bedoeling was een afvalrace waarbij steeds minder mensen zouden overblijven, maar velen waren zo enthousiast dat men de pet op en af bleef zetten! Pas bij de 20e vraag over het oudste café van Noordwijk bleef de winnaar over, de ultieme Noortukker van Groot Hoogwaak. In de tussentijd werden er allerlei lekkere hapjes en drankjes geserveerd met natuurlijk als hoogtepunt, een flink glas advocaat met slagroom. Lekker lepelen…

Tenslotte was het de beurt aan het Justyna Wajda Trio, ook wel bekend als Stijlloos maar Fijnbesnaard. Dit muziekgezelschap speelde eerst heerlijke en bekende zigeunermuziek wat, gelet op het tijdstip en de alcoholische versnaperingen, feilloos overging in fijne ‘borrelmuziek’. Het was echt een genot voor het oor en even leek het restaurant wel op de oudste kroeg van Noordwijk. Oh ja, wat was die naam ook al weer…
Zoals in de uitnodiging stond vermeld werd deze middag aangeboden door de Stichting Vrienden van Groot Hoogwaak. De Stichting heeft als doelstelling het bevorderen en financieren van culturele, sociale, recreatieve en andere activiteiten, waarin het normale zorgbudget niet voorziet. De meest opvallende zaken zijn bijvoorbeeld de aanschaf van een pianovleugel, grote beeldschermen, rolstoelbus en zeer onlangs nog het fraaie tuin ameublement inclusief twee grote zonneschermen. Op die manier is het nu ook bij de voordeur van het zorgcentrum prima uit te houden, zeker met de zomer voor de deur. Daarnaast organiseert men samen met de activiteitenbegeleiding nog diverse andere evenementen. De inkomsten van de Stichting komen van donateurs, giften, legaten en de opbrengst van het Rad van Avontuur, de boekenmarkt en de vergoeding bij gebruik van de rolstoelbus.
Na deze fantastische middag heeft iedereen natuurlijk een prima reden om donateur van de Stichting te worden. Ieder bedrag, hoe klein of groot, is daarbij van harte welkom. Als donateur heeft u altijd een streepje voor bij de verschillende activiteiten die er worden georganiseerd zoals concerten, culinaire festiviteiten en voorrang bij kaartverkoop. U kunt uw vrijblijvende donatie overmaken op bankrekeningnummer: NL24 ABNA 0401039838 t.n.v. Stichting Vrienden van Groot Hoogwaak o.v.v. Donateur.

Al met al kunnen we terugzien op een fantastische en heerlijke feestmiddag, waarbij de smaak naar ‘meer’ zeker bij iedereen zal zijn achtergebleven! Als herinnering aan de middag (of om donateur te worden?) kreeg iedere bezoeker nog een fraaie roos mee naar huis.

Foto’s: Cor Vink, Tekst: Rob Choufoer