De duofiets

25-7-2014
De verbaasde blikken toen ik kwam aanrijden bij Groot Hoogwaak, afgelopen voorjaar, zie ik nog voor me. Een fiets kent iedereen, een tandem ook, maar een fiets waarbij je naast elkaar zit, dat is toch wel heel apart. Toch bestaat de duofiets al zo’n 20 jaar maar pas de laatste tijd zie je hem vaker in het verkeer. Dat past in een trend waarbij fietsen in allerlei soorten, maten en uitvoeringen op de weg verschijnen. Maar nog steeds kijken mensen om als de duofiets voorbij komt en dan vooral de buitenlanders. Die begrijpen er helemaal niets van.
 
Je ziet het er in eerste instantie niet vanaf maar de duofiets is een staaltje van Hollands vernuft. Alles is dubbel uitgevoerd maar alleen de bestuurder kan sturen en remmen. Voor mevr. Mania Hoogendoorn was het tijdens een proeftochtje wel even wennen dat zij als directeur/bestuurder nu toch even de touwtjes uit handen moest geven…. De bijrijder beschikt echter over een meer dan riante zitplaats voorzien van neerklapbare armleuningen, een veiligheidsriem en schoenenbakje met riempjes zodat de voeten tijdens het rijden niet van de trappers kunnen glijden. Op die manier is de veiligheid voor iedere passagier optimaal gewaarborgd.
Het gerucht gaat overigens dat je alleen met de duofiets mee mag als je ook mee trapt. Niet waar dus! Meetrappen mag, maar hoeft niet. Zitten en niets doen is ook prima. Sommige passagiers krijgen medelijden met de bestuurder (ja, echt waar) want die moet dan zo hard trappen. Maar ook daarin voorziet de duofiets want hij is voorzien van elektrische trapondersteuning. Dat wil zeggen, dat als de bestuurder trapt, hij ‘geholpen’ wordt door een elektromotor die hem een duwtje in de rug geeft. Dat is in het duingebied waar we wonen, denk bijvoorbeeld aan de Grent of de Koepelweg in de Zuid, natuurlijk geen overbodige luxe. De fiets lijkt breed maar is dat met iets meer dan een meter niet en de meeste doorgangen met paaltjes kan hij wel hebben. Het enige wat niet lukt zijn de fietssluizen met die hekjes achter elkaar. Dan kom je klem te zitten en moeten ze je met duofiets en al er tussen uit vissen…
Willem Barnhoorn en ondergetekende zijn de vrijwilligers bij Groot Hoogwaak die via Fietsmaatjes Noordwijk met de bewoners er op uit trekken. Dat doen we op dinsdagochtend in de even weken en op de vrijdagmiddag op de oneven weken. Per ochtend of middag wordt er met twee cliĆ«nten een fietstochtje gemaakt. Meer fietsmomenten zitten er op dit moment helaas (nog?) niet in want het weekrooster bij Fietsmaatjes Noordwijk, waar wij de fiets van mogen gebruiken, is behoorlijk volgeboekt en we missen er bij Groot Hoogwaak ook nog de duofiets vrijwilligers voor. Fietsmaatjes is de vrijwilligersorganisatie in Noordwijk die de fiets met behulp van giften en schenkingen heeft aangeschaft en in beheer heeft. Overigens kan iedereen de duofiets lenen maar moet dan wel eerst een korte introductie bij Fietsmaatjes volgen. Daarbij leer je de rij eigenschappen en afmetingen van de fiets goed kennen (= veiligheid!) en ook hoe alles werkt. Ook wordt nog wel eens de vraag gesteld, hoe duur is zo’n fiets? Wel, voor de prijs van een compleet uitgeruste duofiets kun je een fraaie kleine auto kopen.
Met deze fiets leg je al snel wat grotere afstanden af. De fiets zal overigens niet snel zonder stroom komen te staan want er zitten twee knoepers van batterijen onder. Zo heb ik zelf in het voorjaar verschillende toertjes langs de bollenvelden gemaakt en op dit moment is de route naar de Duindamse slag (even strand en zee zien) en dan terug via de Duinweg, De Grent, Boulevard en de Zeereep favoriet en niet alleen vanwege de vele duinkonijntjes (ze lopen niet eens meer voor je weg!), maar wat is er nu lekkerder dan weer eens de wind door de haren te voelen en een blos op de wangen te krijgen. Daarbij is het voordeel van deze fiets dat je naast elkaar zit en op die manier makkelijk met elkaar een praatje kan maken. Kortom, het is gewoon gezellig fietsen!! Oh ja, Willem en ik zijn natuurlijk wel ‘mooi weer’ fietsers. Dus bij regen blijven we lekker thuis, het is tenslotte geen waterfiets…

Wilt u een keertje als passagier met de duofiets mee of heeft u interesse als vrijwilliger duofiets, neemt u dan contact op met Marlies van der Vring (coƶrdinator welzijn en vrijwilligers), telefoon 071-368888.
Tekst en foto’s: Rob Choufoer